En familievirksomhed
Kære læser. Vi hedder Per og Anette og vores fælles projekt er Skovfogedens Juletræer, som sælger juletræer på Abildgaarden og Skebjerggaard.
Vi er en lille familievirksomhed, og vi står selv for alt fra plantning af de små nye træer, pasning og pleje i de cirka 7 år et gennemsnitligt juletræ gror – for til sidst selv at stå bag disken, når vi op til jul får gæster på gården.
Vi har hele vores liv haft en stor kærlighed til naturen, både i form af vores interesser som at sejle kajak, stå på ski og vandre – men også i form af vores arbejde som skovarbejder, skovfoged, hortonom, naturfagslærer og alt muligt derimellem. En ting er sikkert, vi er juletræsbønder, som passer plantagen med udgangspunkt i høj faglighed inden for skovbrug og kærlighed til naturen – både dyrket og den vilde.
Men vi kan ikke gøre det hele selv. Foruden vores ansigter vil du med et besøg på Abildgaarden møde vores datter, Ida, samt flere af vores gode venner. Vi holder af det fællesskab, som opstår, når vi arbejder sammen om at nette træer og servere æbleskiver og varme drikke. Vores medarbejdere er i høj grad med til at profilere vores virksomhed og give vores gæster en god oplevelse.
Drømmen om et mindre fastlagt liv
Politiken bragte tilbage i 2019, en lang artikel om ”Travlhed på plantagen”. Her er nogle uddrag og citater, der både fortæller lidt om vores ønsker om en ny hverdag og lidt om vores dyrkning med respekt og omtanke for naturen;
”I stuehuset får vi kaffe og indblik i, hvad der har fået familien til at basere deres liv på en snæver sæsonvare i en branche, hvor engrosprisen er faldet støt i en halv snes år. Juletræer er ikke en god forretning, hvis man gør timerne op.
Da Per og Anette for 4 år siden vendte hjem efter et års rejseorlov, kunne de ikke finde sig til rette i deres faste jobs som henholdsvis skovdyrkningskonsulent og skolelærer. De trængte til luftforandring. Løsningen viste sig, da Per blev kontaktet af Abildgårdens 80-årige ejer. Det var lige sådan noget, de drømte om.”
”En stor del af arbejdet foregår manuelt. Det er håndarbejde, når der om foråret nippes skud på de træer, der er ved at blive for brede. Når træer ligesom tænder får bøjler på grene, der skal hjælpes i den rigtige retning. Og når der sættes fuglepinde på hvert eneste potentielt salgbart træ, så de sprøde toppe ikke knækker.” Citat fra artiklen ”Travlhed på plantagen” bragt i Politiken d. 1. december 2019.
Respekt for naturen
”»Der har været en forestilling om, at man passer på natur og miljø ved ikke at skove træ, men heldigvis mærker jeg igen en glæde ved at bruge træ«, siger Per Bundgaard, med henvisning til at klimadebatten har skabt ny respekt for fornybare naturlige ressourcer.”
”»Jeg planter jo en masse nye. Træ er verdens mest klimavenlige produkt, så længe vi genplanter og dyrke dem på en balanceret måde«, siger Per Bundgaard”
”»I kan se på stammerne, hvordan vi med en firbladet saks har lavet snit i barken. Det gør vi i våde perioder for at begrænse væksten, så træet bliver harmonisk. Når topskuddet ikke får så meget saft, skyder det mindre. Man kan gøre det med kemi, men det vil vi ikke«, fortæller skovfogeden.”
(Tak til Annemette og Andreas, der har skrevet og fotograferet til den fine artikel.)